Utrujeni zaradi obremenjenosti nadledvičnih žlez?

Prebujajoča se pomlad sicer lahko povzroči spomladansko utrujenost, ki pa je navadno kratkotrajna. Če utrujenost nikakor ne mine, utegne iti za utrujenost nadledvičnih žlez. Kako se kaže, kako preverimo, ali gre za to – in kako si pomagati po naravni poti?

Znaki utrujenih nadledvičnih žlez

Nadledvični žlezi (nadledvičnici, adrenalki) sta glavni pri odgovoru na stres – izločata namreč stresne hormone, ki telesu pomagajo prebroditi stresne trenutke. Kadar je stresa preveč in traja predolgo, se lahko utrudita. Nekateri znaki, da naši adrenalni žlezi opravljata nadure in da bi jima prišel prav počitek oziroma pomoč, so naslednji:

 • utrujenost, zlasti jutranja,
 • za dvig energije potrebujemo kavo ali kak drug stimulant,
 • slabo prenašanje stresa (razdražljivost),
 • motnje spanja – kljub utrujenosti težko zaspimo, potrebujemo popoldanski spanec …,
 • »megla« v glavi, šibka koncentracija, slab spomin,
 • težave z motivacijo, depresivno počutje, uživanje pripravkov za boljše počutje,
 • okrepitev ali pojav telesnih vnetij in/ali bolečin, ki nastanejo zaradi slabe protivnetne ali protibolečinske obrambe,
 • zadihanost že ob najmanjši telesni dejavnosti
 • alergije in/ali zamašeni sinusi,
 • kopičenje kilogramov v predelu trebuha, nezmožnost izgube odvečnih kilogramov,
 • želja po slani in/ali pikantni hrani.

Kako preverimo, ali se težava v resnici skriva v nadledvičnih žlezah

Seveda bo dodatno testiranje v laboratoriju še natančneje pokazalo, za kaj gre (upad ravni kortizola, DHEA, vitaminov B12, B6, B1, B5 in C, folata, magnezija, cinka …), vendar lahko pred tem tudi sami opravimo tri teste, ki pokažejo, v kakšnem stanju sta naši nadledvični žlezi.

Test z zadrževanjem diha

Če po globokem vdihu ne morete niti minuto zadrževati diha, to utegne biti povezano z utrujenostjo nadledvičnih žlez. Pri tistih, ki se med hojo po stopnicah hitro zadihajo, pogosto potrdijo utrujenost nadledvičnih žlez.

Test s svetilko

Izberite svetilko, ki ni škodljiva za oči. Posvetite proti zenici – ta se mora na snop svetlobe, ki pade nanjo, odzvati z zoženjem. Medtem ko brez prekinitve svetite nanjo, mora ostati zožena vsaj še minuto. Če se zenica po nekaj sekundah začne širiti, to utegne biti znak šibkosti nadledvičnih žlez.

Test krvnega tlaka

Če imate merilnik krvnega tlaka, lahko opravite še en test. Po nekaj minutah ležanja izmerite krvni tlak. Vstanite in ga nemudoma izmerite še enkrat. Običajno krvni tlak tudi v ležečem stanju znaša 120/80 Hg. Ko vstanete, se sistolični tlak praviloma dvigne za 6 do 10 enot (126/80 Hg). Če se sistolični tlak dvigne za več enot ali celo pade, je to lahko znak utrujenih nadledvičnih žlez.

Strategija podpore nadledvičnih žlez

Nujno morate preveriti, kaj vas izčrpava (povzroča stres in s tem izčrpavanje nadledvičnih žlez: nezadovoljstvo na delovnem mestu, premalo telesne dejavnosti v naravi, pretirana telesna dejavnost, premalo počitka in sprostitve, ponočevanje, težave v partnerstvu …), nato pa to čim prej uredite, sicer tudi v nadaljevanju opisani ukrepi ne bodo prinesli trajnega izboljšanja.

Kako s hrano podpreti nadledvični žlezi

Nekateri celostni terapevti (denimo dr. Berg) za pomoč pri krepitvi delovanja nadledvičnih žlez poleg jemanja nekaterih prehranskih dodatkov priporočajo nekatere spremembe v prehrani. Tako priporočajo uživanje ketogene diete v kombinaciji s prekinitvenim postom. Do izboljšanja stanja navadno pride že po dveh tednih tovrstnega prehranjevanja, pri čemer je pomembno, da uživate ekološka živila (da nadledvičnih žlez ne boste dodatno obremenili s toksini, ki so tudi stres za telo). Z dieto nadaljujte do popolnega izboljšanja, če pa se ob njej počutite odlično, jo lahko vpeljete kot trajno obliko zdravega prehranjevanja.

Osnovna priporočila za ketogeno dieto

Za boljše delovanje nadledvičnih žlez torej lahko poskusite dva tedna upoštevati naslednji prehranjevalni režim:

 • uživanje ogljikovih hidratov omejite na 20 do 50 gramov na dan,
 • z zdravimi maščobami ne skoparite: teh naj bo 100-130 gramov dnevno oz. 70 % vseh zaužitih kalorij dnevno
 • beljakovine (meso, jajca, ribe …) uživajte zmerno: od 80 do 170 gramov na obrok,
 • uživajte veliko zelenjave: privoščite si od 7 do 10 skodelic zelenjave ali eno veliko skledo mešane solate na dan (ogljikovih hidratov iz zelenjave vam ni treba omejevati),
 • vse obroke skušajte zaužiti v okviru 8 ur (idealno, če vam to ne uspe znotraj 4 ur), s čimer boste dodatno okrepili regeneracijo nadledvičnih žlez in telesa nasploh.

Kaj naj vsebujejo prehranski dodatki v podporo nadledvičnim žlezam

Če sta nadledvični žlezi izčrpani, telo navadno trpi pomanjkanje nekaterih hranil, ki jih velja čim prej nadomestiti, da bosta lahko znova nemoteno delovali, vi pa se boste bolje počutili. Prav tako lahko pomagamo nadledvičnicam s pripravki, ki podpirajo njuno nemoteno delovanje, kot so adaptogene rastline in npr. medicinske gobe.

Nutrienti v pomoč nadledvičnim žlezam

Koristno za dobro delovanje izčrpanih nadledvičnih žlez je jemanje vitamina C, vitaminov skupine B (zlasti B12, B6, B5, B1 in folata), cinka, magnezija, kalija, kroma in drugih. Vitamina C in B6 prispevata k proizvodnji energije ter k zmanjšanju utrujenosti in izčrpanosti. Krom uravnava raven krvne glukoze, ki utegne biti ob tovrstnih težavah motena. Vitamin B5 podpira dobro počutje in pomaga pri proizvodnji steroidnih hormonov nadledvičnih žlez. Duševno počutje in dobro počutje nasploh podpira tudi magnezij.

Adaptogeni v pomoč nadledvičnim žlezam

Poleg naštetih nutrientov bodo nadledvičnim žlezam koristili tudi adaptogeni pripravki. Za boljšo koncentracijo in več energije so npr. koristne adaptogene rastline, kot so navadni rožni koren (rodiola), sladki koren in sibirski ginseng ter adaptogene gobe, kot je reiši (Ganoderma lucidum). Za ta namen je čislana tudi goba glavatec (Cordyceps sinensis), ki je že tisočletja znana kot goba, ki pomaga kljubovati znakom staranja. Izjemno koncentriran pripravek iz micelija te gobe, gojene ne algah (v naravi raste iz gosenic), je npr. zasnovalo podjetje Hifas da Terra.

Posted in Novice and tagged , , .