Prehranska dopolnila

Zakaj potrebujemo prehranska dopolnila?

Neprijetno dejstvo je, da je hrana ni več tisto, kar je nekoč bila. Sodobno kmetijstvo je našo zemljo oropalo bistvenih mineralov in posledično je pomanjkljiva vrednost hranil tudi v naših rastlinah. Rastline potrebujejo več kot petdeset vitaminov in mineralov, naša izrabljena tla pa običajno prejemajo samo fosfor, dušik in kalij. Če je v rastlinah pomanjkanje vitaminov in mineralov in naše telo ne more samo proizvajati teh bistvenih sestavin, od kod drugod jih lahko pridobimo?

Medtem ko je cilj trajnostnega kmetijstva obnoviti zemljo za zdravo pridelavo rastlin, imamo še veliko dela, preden bo ta možnost vsesplošno sprejeta in na voljo vsem. V vmesnem času se večina od nas trudi jesti kar najboljše, kljub temu pa veliko ljudi ne zadosti niti minimalnim dnevnim potrebam po obrokih sadja in zelenjave. To je zaskrbljujoče, če upoštevamo, da še tistemu sadju in zelenjavi, ki ga užijemo, verjetno manjkajo ključna hranila. Pomembno je vedeti, da prehranska dopolnila niso nadomestek za zdravo prehrano, vendar dokler ne bo naša zemlja ponovno obnovljena in bomo lahko jedli sveže nabrane pridelke, nam lahko le ta zelo obogatijo vsakodnevne obroke in posledično naše zdravje.

Zahvaljujoč naši trenutni okoljski onesnaženosti, potrebujemo prehranska dopolnila v višjih odmerkih, kot kateri koli izmed naših prednikov. Iz medicinske literature je dobro znano, da kadilci potrebujejo višjo raven vitamina C kot nekadilci. Svetovna zdravstvena organizacija je objavila, da številna mesta po svetu že presegajo mejne vrednosti onesnaževanja zraka, iz tega izhaja, da naša telesa potrebujejo vsa sredstva, ki so na voljo, da ostanejo zdrava.

Naravna ali sintetična prehranska dopolnila – Katera so boljša?

Idealno bi bilo, da bi vnašali vitamine in minerale v telo skozi živila, v njihovi celotni, naravni in organski obliki z vsemi faktorji in encimi, ki so bistveni za zagotavljanje hranilnih snovi neposredno v naših celicah. Vendar smo ugotovili, da to zaradi stanja naših tal in onesnaženosti, ni vedno mogoče. Razumna možnost so torej prehranska dopolnila (v povezavi z zdravo prehrano). Ko se soočamo s poplavo dodatkov, ki so na voljo na trgu, je težko razbrati, ali so za naše individualne potrebe boljša izbira naravna ali sintetična prehranska dopolnila.

Dopolnila so lahko naravni derivati hrane ali proizvedena v laboratoriju. Večina vitaminov, ki se prodajajo v lekarnah in vitaminskih trgovinah so sintetični vitamini, v katerih so izolirani le deli vitaminov, ki se pojavljajo v naravi v hrani. Vitamini in minerali v naravi ne obstajajo kot posamezni sestavni deli, ki delujejo sami ampak so sestavljeni iz več različnih komponent- encimov, koencimov, in faktorjev, ki morajo delati skupaj, da bi dosegli svoj želeni učinek. V tem kontekstu so naravna prehranska dopolnila daleč boljša od sintetičnih vendar to še ni konec zgodbe.

Pri odločanju za sintetične ali naravne dodatke moramo najprej vedeti, za kakšen namen jih potrebujemo. Če gre za določeno bolezen, je morda potrebno vzeti sintetične dodatke za doseganje dovolj visokih terapevtskih odmerkov, da program učinkuje. Obstaja veliko objavljenih del, ki podpirajo ta pristop in v tem kontekstu sintetični dodatki odigrajo svojo vlogo. Če smo na splošno zdravi in želimo dopolniti svojo prehrano na vsakodnevnem nivoju, potem so naravni dodatki naša najboljša izbira.

Obstaja nešteto študij, ki kažejo, da zgolj z zvišanjem vitaminov in mineralov lahko spodbujamo jasnost misli, hujšamo, izboljšamo svoj imunski sistem, zmanjšamo stres, preprečujemo raka in druge bolezni, se borimo proti depresiji, nižamo krvni tlak, povečujemo raven energije, izboljšamo spanec, in urejamo prebavo. Glede na te podatke mnogi strokovnjaki zdaj svetujejo programe prehranskih dopolnil v kombinaciji z zdravo prehrano, kar je za naše zdravje najboljša izbira.

Za ohranjanje zdravja potrebujemo osnovni program dodatkov, ki ga sestavljajo:

Multivitamini in multiminerali
Vitamin C
Esencialne maščobne kisline
Probiotiki

Multivitamini in multiminerali

Dopolnjevanje zdrave prehrane z multivitamini in multiminerali lahko izboljša sposobnost telesa za razstrupljanje in izgubo teže. Obstaja veliko različnih kombinacij za spodbujanje delovanja nekaterih funkcij v telesu, dobro pa je, da razmislimo o visoko kakovostih multivitaminskih pripravkih, ki nam bodo služili kot trden temelj za začetek. Ti imajo odlične rezultate, vendar vam priporočamo, kadar je mogoče izbirati, da posežete po naravnih izdelkih, saj naša telesa najbolje prepoznajo tista hranila, ki pridejo iz hrane. Bodite pozorni na to v specializiranih trgovinah z zdravo hrano ali pa se posvetujte s svojim zdravnikom.

Vitamin C

Vitamin C je eden izmed najpomembnejših antioksidantov. Pomembno je vedeti, da le tega človeško telo ne proizvaja. Njegovih terapevtskih lastnosti pa je veliko. Med njimi so zelo visoke antivirusne in antibakterijske lastnosti, pomoč pri preprečevanju sive mrene in pomoč pri zniževanju holesterola. Vitamin C je odličen protistrup za nevtralizacijo prostih radikalov, ki lahko povzročijo prezgodnje staranje. Čudeže dela na začetku gripe ali prehlada. Visoki odmerki vitamina C so učinkoviti tudi kot terapevtsko sredstvo pri spopadanju z rakom.

Esencialne maščobne kisline

Esencialne maščobne kisline naše telo ne proizvaja, zato jih moramo dobiti iz hrane, ki jo jemo. Ta olja so odlična za ohranjanje zdravih las in kože, izboljšanje razpoloženja, negujejo naše možgane, pomagajo pri zdravi nosečnosti, povečujejo energijo in uravnavajo krvni sladkor. Obstajata dva načina, s katerima zadostite potrebam po esencialnih maščobnih kislinah: prvi je iz prehrane, bodisi da pojeste zvrhano žlico zmletih semen vsak dan ali žlico posebnih hladno stiskanih semenskih olj in / ali jeste ribe trikrat na teden. Drugi način je dopolnitev s koncentriranimi olji. Za omega 3, to pomeni bodisi oljne kapsule lanenih semen ali koncentrirane ribje kapsule.

Probiotiki

Probiotiki pomagajo okrepiti naš imunski sistem, tako da pomagajo telesu absorbirati hranilne snovi. 80% našega imunskega sistema se nahaja v prebavnem sistemu. Ko dobre bakterije uničijo stres, nezdrava prehrana in antibiotiki, probiotiki pomagajo prebavni sistem ponovno uravnovesiti z dobrimi in slabimi bakterijami. Prebiotiki so enako pomembni. Potrebujemo jih, da se s svojo vojsko dobrih bakterij bojujejo z bakterijami in jih držijo v šahu.

Zakaj prehranska dopolnila včasih ne delujejo in kako nam pri tem lahko pomaga terapija Bemer?

Krvni obtok imenujemo tudi pot zdravja, saj se preko njega celice oskrbujejo s kisikom in hranili. Kadar pa je naša mikrocirkulacija motena, prihaja do tega, da se prehranska dopolnila ne morejo absorbirati v tkivo.

Bemer terapija s svojim elektomagnetnimi pulzirajočimi signali spodbuja mikrocirkulacijo v telesu in na ta način bolje oskrbuje celice, organe in tkiva. Tako lahko tudi prehranska dopolnila prispejo na pravo mesto.

Posted in Novice and tagged , , .