Najem merilnik-a radioaktivnega sevanja – Geigerjev števec

Radioaktivno sevanje spada med ionizirana sevanja in ga ne vidimo, ne vohamo niti čutimo. No, vsaj ne takoj, pozna se pa nam na zdravju, odvisno pa je od njegove stopnje in tipa.
Ali ste se kdaj vprašali ali so materiali v vašem stanovanju varni? Torej barva, ometi, kamnite stopnice, marmorni pult, stara klet?  Vas skrbi bližina nuklearke? Kaj pa morda odloženi gradbeni material, ki je zakopan nekje na vašem vrtu ali drugod v naravi?   Divjih odlagališč odpadkov je v Sloveniji veliko, nekatera so zelo načeta, saj so začeli sodi puščati , strupen material gre v podtalnico in zastruplja vode, živali in ljudi. Se spomnite članka, kako je delavec na odpadu za kovino preminil zaradi sevanja?  Vsak ozaveščen človek, bi moral izmeriti sevanje vsaj v objektih kjer se največ zadržuje. Tako boste vsaj odvrnili sume in bolj sproščeno živeli.

Obstajajo različni viri sevanja. Na primer, alfa žarke lahko absorbira tanek papir ali človeška koža. Beta žarke lahko absorbira tanka kovinska plast. Gama žarki pa lahko prodrejo globlje. Absorbirajo ga lahko gosti materiali, kot sta svinec in beton. Odmerek sevanja je količina energije sevanja, ki jo masa v določenem obdobju absorbira ali sprejme. Najbolj nevarni so gama žarki, saj je njihov doseg več 100 metrov, beta pa imajo nekaj metrov.

Prisotnost sevanja človeški senzorični organi ne morejo zaznati. Zaradi tega se pri meritvah radioaktivnosti uporabljajo naprave, občutljive na sevanje, za določanje in merjenje količine sevanja. Te naprave ne merijo celotne količine dohodnega sevanja, temveč le tisti del, ki deluje s snovjo. Posledično sevanje fizično ali kemično komunicira s snovjo.merilnik radioaktivnosti

Naravni viri sevanja so kozmični žarki iz vesolja, gama žarki, ki jih oddajajo radioizotopi v zemlji, radioaktivni elementi v človeškem telesu in plin radon, ki ga sprošča razpad radija. Gradbeni materiali, kot sta opeka in beton, so tudi viri sevanja.

Izposoja merilnika radioaktivnosti

Ponujamo vam najem merilnika radioaktivnega sevanja, ki mu pravimo tudi dozimeter. Merilnik je namenjen informativni meritvi sevanja. Merilnik radioaktivnega sevanja meri trenutno in skupno sevanje in zapisuje izmerjene vrednosti v spomin. Ima tudi alarm za prekoračitev vrednosti.

Detecting rays: X, Y, β
Dose current rate: 0.00~1000usv/h (10msv/h)
Accumulated dose equivalent: 0.00uSv~500.0mSv
Energy ranges: 48keV~1.5Mev≤±30% (for 137Cs-)
Sentivity: 80CPM/uSv (for Co-60)

Cena najema detektorja radioaktivnega sevanja – Geigerjev števec – dozimeter:

3 dni … 25 €
10 dni … 30 €
20 dni … 40 €
30 dni … 49 € + gratis izposoja knjige Naravne rešitve za radiacijo

Izposoja knjige Naravne rešitve za radiacijo ob najemu naprave … 5€

merilnik radioaktivnosti

Radiacija ni majhen problem, ni pa tudi nerešljiv, če ste na to pripravljeni!

Če je dve tretjini prebivalcev Fukušime in Černobila ostalo zdravih, potem očitno obstajajo metode, ki jih je vredno poznati. Naučite se, kako obvarovati sebe in svoje bližnje ter kako čim hitreje popraviti morebitne posledice, če ste bili izpostavljeni sevanju.

O čem boste brali v priročniku Naravne rešitve za radiacijo:

Koliko smo že izpostavljeni radioaktivnemu sevanju?
Kakšna tveganja predstavljajo različni diagnostični postopki in terapije, ki uporabljajo obsevanje?
S katerimi naravnimi pripravki lahko omejimo posledice medicinskega obsevanja?
Koliko živil je radioaktivno obsevanih?
Koliko sevajo različni gradbeni materiali, gnojila in razni sodobni izdelki?
Koliko se lahko zavarujemo pred poškodbami, ki jih prinašajo različna sevanja radioaktivnih snovi?
Kaj storiti, če pride do večje kontaminacije okolja, v katerem živimo?
Kako ukrepati, če bi prišlo do havarije na nuklearki ali do uporabe atomskega orožja?
Kako delujejo različni naravni pripravki in kako jih pravilno uporabiti?
Kako obvarovati tla in rastline pred kontaminacijo?
Preprosti načini za čiščenje že kontaminiranih tal …

Limit values in radiation protection : https://www.bfs.de/EN/topics/ion/radiation-protection/limit-values/limit-values_node.html