Ali lahko fotobiomodulacija pomaga pri izgubi teže oz hujšanju?

Nove raziskave kažejo, da ima fotobiomodulacija (PBM) ali terapija z rdečo svetlobo potencial kot dopolnilno zdravljenje za hujšanje in zmanjšanje maščobe. Tukaj je nekaj načinov, kako lahko PBM prispeva k uravnavanju telesne teže:

Mehanizmi, ki stojijo za PBM in izgubo teže

1. Spodbujanje lipolize:
PBM lahko poveča razgradnjo shranjene maščobe ali lipolizo s stimulacijo mitohondrijev v maščobnih celicah. To vodi do sproščanja maščobnih kislin in glicerola iz maščobnega tkiva, kar lahko zmanjša skupno maščobno maso [Caruso-Davis et al., 2011].

2. Proizvodnja celične energije:
Z večanjem proizvodnje ATP lahko PBM izboljša celični metabolizem, kar vodi do izboljšane porabe energije in potencialno pomaga pri uravnavanju telesne teže [Hamblin, 2016].

3. Zmanjšanje vnetja:
Protivnetne lastnosti PBM lahko zmanjšajo sistemsko vnetje, ki je povezano z debelostjo in presnovnim sindromom. Zmanjšanje vnetja lahko izboljša občutljivost na inzulin in presnovno zdravje [Hamblin, 2017].

4.Regulacija apetita:
PBM lahko vpliva na regulacijo apetita prek vpliva na hormone, kot sta leptin in grelin, čeprav je na tem področju potrebnih več raziskav.

Protokoli uporabe in varnost

Pogostost in trajanje:
Večina študij uporablja PBM 4-6 tednov, s seansami, ki trajajo približno 10-30 minut.

Varnost:
PBM velja za varno za večino ljudi, brez pomembnih poročanih stranskih učinkov. Vendar se ne sme uporabljati nad rakavimi lezijami ali med nosečnostjo.

Zaključek

Fotobiomodulacija ima potencial kot dopolnilna terapija za hujšanje in zmanjšanje maščobe. Čeprav morda ne bo nadomestila tradicionalnih metod hujšanja, kot sta prehrana in telesna vadba, lahko ob celovitem načrtu uravnavanja telesne teže ponudi dodatne koristi. Najamete ga lahko tukaj.

 Klinične študije o PBM za zmanjšanje maščobe

  • Caruso-Davis et al. (2011): Izvedli so dvojno slepo, s placebom nadzorovano raziskavo s 67 udeleženci in ugotovili znatno zmanjšanje obsega telesa po dveh tednih zdravljenja z PBM z uporabo naprave z nizkointenzivnim laserjem.
  • Jackson et al. (2012): Pokazali so pomembno zmanjšanje maščobe v pasu, bokih in stegnih udeležencev po šestih terapijah v dveh tednih.
  • Duncan et al. (2013): Raziskovali so učinke PBM na telesno maščobo pri debelih ženskah in po osmih terapijah opazili znatno zmanjšanje maščobe na trebuhu in stegnih.
  • Neira et al. (2002): Študija je preučevala, kako PBM lahko izboljša lipolizo. 20 pacientov, ki so bili podvrženi liposukciji, je prejelo predhodno zdravljenje z nizko intenzivno lasersko terapijo. Skupina, ki je prejela PBM, je pokazala znatno izboljšanje v količini odstranjene maščobe.
  • Hashemipour et al. (2018): V tej študiji so udeleženci prejeli PBM na predelu trebuha v obdobju osmih tednov. Udeleženci, ki so prejeli PBM, so v povprečju zmanjšali obseg pasu za 2,15 cm, kar je bilo znatno več kot pri kontrolni skupini.
  • Brown et al. (2009): Udeleženci, ki so bili zdravljeni s PBM, so pokazali pomembno zmanjšanje obsega pasu, bokov in stegen po dveh tednih terapije v primerjavi s kontrolno skupino. Povprečno zmanjšanje je znašalo 6,9 cm .
Posted in Novice.