V Španiji so potrdili učinkovitost vitamina D pri bolnikih s covidom

Slovenska endokrinologinja dr. Pfeiferjeva je prejšnji teden pojasnila: »Raziskave so pokazale, da tisti, ki imajo dovolj vitamina D, imajo manj virusnih okužb in blažji potek bolezni, če zbolijo. Poleg tega če covid-19 napreduje v pljuča, povzroči t. i. citokinsko nevihto. Če ima posameznik dovolj vitamina D, lahko ugodno umirja ta vnetni pojav v pljučih. Tako kar nekaj držav priporoča, naj ljudje jemljejo vitamin D, da bodo vsaj delno zaščiteni.«

V španski Codobi so izvedli študijo, kjer so naključno izbrali 76 obolelih s covidom (in značilno rentgensko potrjeno pljučnico), od tega so 50 pacientom dajali vitamin D, 26 pa ne. Prejemali so prvi dan 100.000 IE, nato pa 50.000 IE vitamina D. Od 50 je le en potreboval oskrbo na intenzivni negi in noben ni umrl, iz druge skupine pa jih je potrebovala intenzivno nego kar polovica in 2 sta umrla! Glede na obetavne rezultate bodo v Španiji nadaljevali raziskovanje na razširjeni, bolj kompleksni študiji v 15 bolnišnicah.

Bolj podrobno o rezultatih študije lahko preberete tukaj: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7456194/

Prispevek o tem je bil včeraj tudi na 24 ur: https://www.24ur.com/novice/slovenija/pomembno-odkritje-bolnike-s-covid-19-zdravili-z-visokimi-odmerki-d-vitamina.html

Pred kratkim je Nacionalna medicinska akademija Francije izdala priporočilo, da pri vseh starejših osebah izmerijo raven vitamina D v krvi in da v primeru pomanjkanja prejmejo začetni odmerek od 50.000 do 100.000 IE in tako omejijo zaplete, ki jih prinaša covid-19.

Svetujemo torej zaužiti čim večje odmerke vitamina D. EFSA (European Food Safety Authority) je določila kot varen odmerek za odrasle 4.000 IE, kar je ravno toliko kot vsebuje novi DLux 4000.


Posted in Novice and tagged , , , , .