Začimbe so najcenejša zdravila

Koliko je vreden začimbni vrt? Je to zgolj okrasno in lepo dišeče zelenje? Odličen dodatek za kompost? Začimba za jedi? Ali morda še nekaj veliko bolj dragocenega?

Dve tretjini sveta vam bosta povedali, da so zanju začimbe zdravila prve izbire. V mnogih kulturah so to edina zdravila, ki jih poznajo. Sodeč po tem, kakšnega zdravja so, bi težko rekli, da so „ubogi reveži“, ki so na slabšem od nas.

Glavni razlog, da smo v zahodnih državah pozabili, da bi se lahko pozdravili dobesedno brezplačno, je ta, da smo zmožni plačati več. Tako zelo smo se navadili, da so stroški zdravljenja nekaj, kar se meri z več deset, sto in celo tisoč evri, da se nam zdi preprosto nemogoče, da bi lahko nekaj tako dragocenega, kot je zdravje, „kupili“ z malo denarja.

Ustvarja se celo vtis, da je zdravilo toliko boljše, kolikor dražje je. Zato težko verjamemo, da bi lahko pri nekaterih težavah primerljive rezultate dosegli s ščepcem začimb, med katerimi mnoge lahko rastejo tudi na naših tleh in so nam dostopne brezplačno.

V večini primerov terapevtske učinke dosežemo že z nekaj grami začimb na dan. Če jih želimo kupiti ter ob tem izberemo najboljše (in edino učinkujoče), ekološko pridelane in predelane začimbe, bo naš dnevni strošek še vedno daleč pod evrom za dnevni odmerek.

Ne verjamete? Oglejmo si nekaj primerov, kaj lahko začimbe storijo za nas.

Delovanje črne kumine je tipičen primer sinergijskih učinkov, zato je težko potegniti mejo med različnimi področji uporabe. Črna kumina nikoli ne popravlja zgolj enega segmenta v telesu. Njeno delovanje poseže v osnovo, zato s tem, da rešimo vidno težavo, obenem odpravimo še marsikatero težavo, ki se je morda niti ne zavedamo.

Ker se število alergij vztrajno povečuje, je dobro vedeti, da črna kumina (strta semena zmešamo z medom in zaužijemo žlico pripravka vsak dan pred zajtrkom ali pa zaužijemo eno žlico olja črne kumine) pomaga pri astmi in senenem nahodu.

Znanost nedvomno pritrjuje tradicionalni uporabi črne kumine pri težavah z dihali in alergijami. 152 bolnikov je prejemalo odmerek 40–80 miligramov olja črne kumine (v kapsulah) na kilogram telesne teže dnevno. Počutje bolnikov, ki so ga ovrednotili po posebni skali, se je izboljšalo. Izboljšano stanje pa so potrdili tudi s hormonskimi testi ter z različnimi laboratorijskimi preiskavami krvi in urina (protitelesa IgE, bele krvničke, limfociti, kortizol, trigliceridi, holesterol).

Ena izmed raziskav poroča tudi, da je nigelon tista aktivna snov v črni kumini, ki zmanjšuje astmatične težave. Nigelon preprečuje, da bi se iz posebnih krvnih celic, mastocitov, izločal histamin. V drugi raziskavi pa ameriški znanstveniki poročajo o delovanju še ene aktivne snovi v črni kumini, to je o timokinonu. Timokinon prav tako odpravlja astmatične težave. Medtem ko nigelon, kot smo videli, deluje na histamin, torej je naravni antihistaminik, timokinon deluje protivnetno na levkotriene, ki naj bi bili 1.000-krat hujši od histamina – kar pomeni, da še bolj zožujejo dihalne poti (bronhokonstriktorji) kot histamin. S črno kumino, predvsem zaradi nigelona in timokinona, uspemo pravzaprav zmanjšati vnetje, kar to začimbo uvršča med zelo učinkovita sredstva, ki zmorejo izboljšati stanje astme (več o navedenih raziskavah in načinu uporabe lahko preberete v knjigi Ščepec védenja).

Na drobno ali na veliko …

Druga takšna začimba, s katero dosežemo ogromno za malo denarja, je zagotovo drobnjak. Drobnjak je prava vitaminska bomba. Vsebuje veliko vitaminov C, A in B2 ter gorčičnih olj in saponinov. 100 g drobnjaka vsebuje skoraj 50 mg vitamina C. Da bi dobili enako količino tega življenjsko pomembnega vitamina, bi morali pojesti več kot 1 kg jabolk. Poleg tega je bogat z mineralnimi snovmi, kot so magnezij, kalij, kalcij, fosfor in železo.

Ali lahko izračunate, koliko lahko prihranite pri različnih prehranskih dopolnilih, če si na vrtu naredite nekaj prostora za par grmičkov drobnjaka, ki jih boste redno obrezovali?

Koliko stane podmazovanje možganov?

Melisa je še ena rastlina, ki ne zahteva nič pozornosti in oskrbe, v sebi pa skriva veliko zakladov za težave današnjega časa.

Primarni poligon, na katerem melisa kaže svoje zdravilne moči, so možgani oziroma osrednji živčni sistem. Prav to področje je v današnjem času prizadeto bolj kot kadar koli prej, zato nam spoznanja o močeh melise pridejo še kako prav. Če vas je strah demence in Alzheimerjeve bolezni, je razveseljivo spoznanje, da lahko melisa učinkovito pomaga pri obeh bolezni.

Z meliso so pri starostnikih že v štirih mesecih jemanja alkoholnega izvlečka opazili izboljšanje kognitivnih sposobnosti in zmanjšanje čustvenih motenj, povezanih z demenco in Alzheimerjevo boleznijo (Journal of Neurology, Neurosurgery & Psychiatry. 2003; 74 (7): 863–866).

Zanimivo je, da so merljive izboljšave pri demenci dosegli že samo z uporabo eteričnega olja, zmešanega v osnovnem olju, ki so ga nanašali na kožo dementnih oseb (Journal of Clinical Psychiatry. 2002; 63 (7): 553–558).

Če ste do zdaj na meliso gledali zgolj kot na začimbo, ki jo označujeta milina in blagost, boste morda presenečeni nad dejstvom, da je to ena najmočnejših začimb v boju z virusi. Melisa odpravlja simptome virusa herpesa simpleksa. Pri poskusih z živalmi pa je pokazala tudi delovanje proti virusu HIV.

 

Članek je z dovoljenjem uredništva prevzet iz portala Zazdravje.net
Posted in Novice and tagged , , , , , .